404 ERROR – PAGINA NIET GEVONDEN

404-pagina: de meest vergeten pagina op een website. Toch heeft iedere website een 404-pagina nodig. Maar waarom is dit toch zo belangrijk?

Details

2 min

Thijs van den Berg

Onderwerpen

Content creatie

Development

SEO

UX/UI design

gat voor afbeelding

Wat is een 404-pagina?

Een 404-pagina is een pagina waarop je beland als ‘iets’ niet (meer) bestaat. De website zelf werkt wel, maar de ingevoerde URL kan niet gevonden worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld wanneer de URL daadwerkelijk niet bestaat of niet klopt, maar deze foutmelding kan je ook krijgen wanneer een product niet meer te koop is. Stel je voor: een gebruiker surft uit interesse op jouw website. Plotseling klikt hij op een linkje dat niet meer werkt. In plaats van dat de gebruiker een foutmelding krijgt, komt hij op de 404-pagina. Hier wordt de gebruiker omgeleid naar een alternatieve pagina. Bijvoorbeeld de homepagina of een overzicht van interessante items. Zie een 404-pagina dus als een extra kans om alsnog voor een conversie te zorgen! 

Van 404 naar 301

Linkjes die niet meer werken zijn schadelijk voor de indexactie binnen zoekmachines zoals Google en Bing. Het is goed om gebruik te maken van een 404-pagina omdat een gebruiker dan niet op een ‘gebroken’ pagina komt. Echter is het nog beter om dit te voorkomen. Om dit op te lossen kun je van de 404-errors een 301 re-direct maken. Dit is een handmatige handeling waarbij je iedere foutieve link doorstuurt naar een pagina die wel werkt, bijvoorbeeld de homepagina. 

Marketing-skills gebruiken voor een 404-pagina

Je voorkomt een foutmelding het liefst op je website. Indien een gebruiker toch op een 404-pagina komt kan je het beste van deze gelegenheid gebruik maken om een slimme marketingtechniek toe te passen. Zorg er in alle gevallen voor dat de boodschap niet negatief overkomt, maar gebruik creativiteit en humor. Op de 404-pagina kan je ook direct andere interessante items laten zien en naar de juiste pagina doorverwijzen. 

Hoe wij je kunnen helpen

Heb jij problemen met gebruikers die op pagina’s terecht komen die niet (meer) bestaan? Wij kunnen je helpen met het instellen van jouw 301 re-directs én met het creëren van een perfecte 404-pagina. Uiteraard met een vleugje humor en relevante content!

Nieuwsbrief.

Meld je aan en profiteer van onze kennisdeling.

Eens sparren over jouw online potentie?

Stuur Thijs een bericht