Een API simpel uitgelegd

We leven in een wereld waarin alles met elkaar verbonden is en steeds meer met elkaar verbonden raakt. We hebben gemakkelijk toegang tot allerlei zaken. Met onze laptop of smartphone kunnen we eenvoudig en snel berichten plaatsen en sturen en aankopen doen vanuit waar dan ook. Zo zijn we meer verbonden met de wereld en elkaar dan ooit tevoren.

Details

6 min

Fijke van Zijp

Onderwerpen

Creeëren

Development

Wat is een API?

Wat is een API nu precies? Volgens MuleSoft ziet de definitie van API er als volgt uit: “Een Application Programming Interface (API) is een set van routines, protocollen en tools voor het bouwen van softwareapplicaties. Een API drukt een softwarecomponent uit in termen van operaties, inputs, ouputs en onderliggende typen. Een API definieert functionaliteiten die onafhankelijk zijn van hun respectievelijke implementaties, waardoor definities en implementaties kunnen variëren zonder elkaar in gevaar te brengen. Een goede API maakt het makkelijker om een programma te ontwikkelen door alle bouwstenen te bieden.”

Maar hoe is dit mogelijk? En hoe gaat data van A naar B? En hoe kan het dat verschillende apparaten met elkaar kunnen verbinden om informatie te delen of bijvoorbeeld een bestelling of reservering te plaatsen? Het antwoord is: API, ofwel Application Programming Interface. API speelt zich af achter de schermen en maakt al de interactiviteit mogelijk waar we in het dagelijkse leven maar al te graag gebruik van maken.

Simpel gezegd: een API is de boodschapper die verzoeken aanneemt en vervolgens het systeem vertelt wat jij wilt doen. Vervolgens stuurt hij het antwoord terug naar jou. Een API fungeert dus eigenlijk als tussenpersoon of koppeling.

Dit kan duidelijk gemaakt worden aan de hand van een voorbeeld. Je kunt een API vergelijken met een ober in een restaurant. Stel je voor dat je aan een tafel zit met een menu vol met heerlijke opties. De keuken is het deel van het systeem dat jouw bestelling zal bereiden. Wat hier mist is de koppeling die jouw bestelling naar de keuken communiceert; en vervolgens jouw gerecht bij je terugbrengt. Dit is waar API, of de ober, van pas komt. De ober is de boodschapper die jouw boodschap of verzoek meeneemt naar de keuken (het systeem) en hen vertelt wat ze moeten doen. Vervolgens brengt de ober het antwoord (gerecht) terug naar jou.

Hoe werkt een API?

Nu dat je begrijpt wat een API is, leggen we dit uit aan de hand van een echt voorbeeld. Je hebt vast wel eens een hotel online geboekt. Net als in een restaurant, zijn er veel opties om uit te kiezen. Je kunt de locatie kiezen, het aantal sterren, de datum, voor hoeveel personen, etc. Wanneer je je hotel wilt boeken communiceer je met de website van het hotel en hun database om te zien of er opties zijn die jouw criteria matchen.

Maar wat als je niet de website van het hotel zelf gebruikt maar een site als Booking.com die informatie verzamelt van veel verschillende hotels en accommodaties? In dit geval communiceert Booking.com met de API van het hotel dat je wilt boeken. De API is de koppeling (net als de ober uit het voorbeeld) die data vraagt aan Booking.com via het internet. De API zoekt naar antwoorden op jouw vragen als beschikbare locaties en data, reviews en sterren en brengt dit antwoord vervolgens terug naar Booking.com. Dit voorbeeld laat zien dat API’s het gebruik van vergelijkingssites mogelijk maken.

Hetzelfde principe geldt voor alle interacties tussen apps, data en apparaten; ze beschikken allemaal over API’s wat ervoor zorgt dat ze bediend kunnen worden door computers. Dit zorgt uiteindelijk voor connectiviteit en verbinding.

Hoe maak je een API?

De meeste API’s zijn RESTful. Wat betekent dat ze een reeks aan regels volgen, genaamd ‘Representational State Transfer’. Als je zelf een API wilt maken is het handig om kennis te hebben van de volgende term: REST API (Representational State Transfer Application Program Interface). Volgens Uptrends is dit een architectuurstijl waarmee software kan communiceren met andere software via een netwerk of op hetzelfde apparaat. REST-API’s worden ook gebruikt om webservices te bouwen en worden dan RESTful-webservices genoemd. Er worden dan HTTP-methoden gebruikt om data tussen een clientapparaat en een server op te halen en te posten.

Een REST-API organiseert gegevensentiteiten of bronnen in een aantal unieke ‘URI’s’ (uniform resource identifiers) om vervolgens onderscheid te maken in verschillende soorten gegevensbronnen op een server. De klant kan vervolgens gegevens aanvragen door een verzoek te sturen via een http. Dit verzoek dient aangeleverd te worden op een specifieke manier. Het belangrijkste is dat de eerste regel de URI bevat waarvan je toegang wilt. Daaraan voorafgaat een http-werkwoord of aanvraag methode.

Zo betekent bijvoorbeeld ‘get request’ dat je data wilt ontvangen, terwijl ‘post create’ betekent dat je een nieuwe bron wilt maken. ‘Patch’ is voor updates en ‘delete’ is voor het verwijderen van data. Wanneer je in detail wilt leren hoe je een API bouwt, verzoeken we je deze video te bekijken die een volledige uitleg geeft.

Hoe maak je een API koppeling?

Het maken van een API koppeling is essentieel wanneer je de communicatie tussen digitale systemen wilt maximaliseren en optimaliseren. Maar wat is een API koppeling nou eigenlijk?

Een API koppeling is een koppeling waarmee softwareprogramma’s eenvoudig boodschappen naar elkaar kunnen sturen. Denk hierbij aan de ober uit het voorbeeld. Door de connecties is het mogelijk om allerlei gegevens uit te wisselen. Voor meer duidelijkheid zullen we hier verder op ingaan en uitleggen hoe je deze maakt:

API koppelingen worden gemaakt door ontwikkelaars en hier zijn specifieke systemen voor. Wanneer er een bestaande API is, kan er daarna een koppeling gemaakt worden zodat het mogelijk is om de systemen met elkaar te laten communiceren.

Je hebt vast een applicatie op je telefoon die je het weerbericht toont. Dit gebeurt op basis van de locatie die je zelf hebt ingevoerd. Heb je je wel eens afgevraagd hoe deze voorspelling bij jou terecht is gekomen? Dit gebeurt door een API koppeling, die zijn informatie haalt uit een dataset. Jouw locatie wordt op zijn beurt aan de andere kant toegevoegd aan de dataset. Dit maakt het voor iemand anders mogelijk om dezelfde gegevens op te vragen.

Wat kan je allemaal met een API?

Eerder zijn we enkele voorbeelden tegengekomen van wat je allemaal met een API kunt doen. Zo zijn en vergelijkingssites maar ook restaurants die gebruik maken van API’s. We laten nu een aantal voorbeelden zien van merken die API’s op een slimme manier hebben ingezet, om zo te laten zien wat je allemaal met een API kunt doen in de praktijk:

  1. WhatsApp

Inmiddels kennen we allemaal de app WhatsApp die het mogelijk maakt om met onze vrienden, familie en collega’s te communiceren; erg handig. Wist je dat de app API heeft geïntroduceerd om bedrijven hierbij te betrekken? Zo heeft bijvoorbeeld het Amerikaanse cloudcommunicatieplatform Twilio samengewerkt met WhatsApp om API’s te ontwikkelen die door bedrijven gebruikt kunnen worden om verbinding te maken met 1,6 miljard gebruikers van de berichtenservice in meer dan 180 landen.

De reden van klanten om te kiezen voor WhatsApp Business in tegenstelling tot SMS was de mogelijkheid tot meer gepersonaliseerde ‘conversational commerce’-ervaringen. Door het koppelen van API’s aan de achterkant van de favoriete CRM-systemen van de klant is het mogelijk om via WhatsApp contact te leggen met de eindklant. Zo kan de klant worden voorzien in zijn/haar behoeften en kan er gerichte ondersteuning aangeboden worden.

  1. Amazon – Alexa

Het Amerikaanse e-commercebedrijf Amazon kwam met Alexa die fungeert als een hulp in huis. Het enige wat je hoeft te doen is het te vragen en de stem assistent van Alexa doet de rest. Wil je een herinnering, een bestelling plaatsen of de lichten dimmen? Je hoeft er maar om te roepen en het wordt geregeld.

Alexa werkt met de Reminders API en de Smart Home Skills API (voor externe ontwikkelaars). Op deze manier kunnen gebruikers van het apparaat herinneringen en smart home-services automatiseren met hulp van spraakopdrachten.

En met succes: meer dan 70% van de Amerikaanse huishoudens maakt gebruik van Alexa van Amazon via de slimme luidspreker.

  1. Slack

Er is een grote kans dat je al eens in aanraking bent gekomen met het communicatiemiddel Slack; zeker als je op afstand werkt. Slack dient als een virtueel kantoor dat iedereen samenbrengt in dezelfde chatroom voor samenwerkingen, discussies en communicatie. Er zijn vergaderruimtes die worden aangeboden door verschillende kanalen en opties voor het delen van bestanden, allemaal in de Cloud.

Recentelijk heeft Slack een API gemaakt genaamd Midas Touch, om te integreren met Salesforce, Looker en Google Slides. Dit om verkoopteams bij verschillende bedrijven te helpen om gemakkelijk vooraf ingevulde Google Slides-presentaties aan te vragen, aangepast met klantgegevens; dit alles binnen de Slack-omgeving. Deze API tool heeft bewezen enorm krachtig te zijn en wordt zelfs buiten de traditionele kantooromgeving beschikbaar gesteld.

Deze toepassing zorgt voor een drastische vermindering van gênante dia fouten en verspilde tijd die verkoopteams besteedden aan het maken van klantgerichte presentaties.

Voordelen van een API

Het gebruiken van API’s heeft meerdere voordelen en bedrijven verdienen al biljoenen door het gebruik ervan. Wanneer je twijfelt om een API te ontwikkelen, overweeg dan de volgende punten:

  1. Nieuwe manieren om te communiceren

API’s maken het mogelijk voor klanten om te communiceren op verschillende en nieuwe manieren met informatie wat al tot hun beschikking is. Zo vergroten API’s het bereik en kun je een enorm groot publiek bereiken.

  1. Automatisering

Een API converteert klanten automatisch. Je promoot niet alleen je bedrijf, maar je promoot je bedrijf als de oplossing die je klant nodig heeft op dat moment. Dit kan van alles zijn als het kopen van een boek, het boeken van een hotel of het aanvragen van een hypotheek.

  1. Vergroot kansen

Wanneer je het aantal platformen vermenigvuldigd waarop je je bevindt, vermenigvuldigt een API ook het aantal innovators waarmee je samenwerkt. Externe ontwikkelaars die werken met jouw API kunnen je koppelen aan andere datasets, sociale platformen en cognitieve analyses. Zo worden er nieuwe manieren ontwikkeld waarop klanten met jouw bedrijf kunnen communiceren en vergroot je je kansen. Je kunt dit ook gebruiken om je klanten in de richting van een nieuw product te sturen.

  1. Herbruikbaar

Omdat een API een koppeling is naar jouw informatie, kan je deze hergebruiken wanneer je een nieuw toegangspunt naar je bedrijf ontwikkelt. Dit kan een site zijn die gericht is op de klant, een deel van je interne netwerk of een zakelijke app. Wanneer je API’s gebruikt zitten je data en processen niet vast in een individuele app.

  1. Het krijgen van feedback

Wanneer je meer toegangspunten hebt, zal je ook meer feedback kunnen ontvangen van je klanten. Dit helpt je om je bedrijf aan te passen en te verbeteren. Dit is waardevolle kennis waar je als ondernemer gebruik van dient te maken.

API koppeling uitbesteden

Eerder in deze blog gaven we een bron die uitlegt hoe je zelf een API kunt maken. Echter is dit voor veel mensen erg lastig en besteden zij het liever uit. Dit is heel begrijpelijk want er zijn professionals die je hier enorm goed mee kunnen helpen. Zo zijn er tal van sites die een naadloze integratie verzorgen. Wanneer je nog niet veel kennis hebt over API’s, bespaart dit je veel tijd en vooral veel gedoe.

PADDAP is een Digital Agency te Rotterdam die je hierbij in kunt zetten. Samen met een team van specialisten realiseert PADDAP digitale oplossingen voor bedrijven met echte ambities. Dit doen ze door het ontwikkelen van een digitale omgevingen waarmee ze jouw doelgroep écht raken. Hierbij komt natuurlijk een stuk development kijken waarbij API’s probleemloos geïntegreerd kunnen worden in jouw applicaties. Neem hier contact op met PADDAP voor een geheel vrijblijvend gesprek.

We hopen dat je nu begrijpt wat een API is en dat deze blog je meer inzicht heeft gegeven in hoe je API’s kunt gebruiken op je bedrijf te optimaliseren. De mogelijkheden zijn eindeloos en als beginner op dit gebied adviseren we je zeker om in gesprek te gaan met een expert. Zo krijg je hulp met het maken van API koppelingen en heb je de garantie dat het proces soepel verloopt.

Nieuwsbrief.

Meld je aan en profiteer van onze kennisdeling.

Meer weten over API koppelingen?

Fijke helpt je graag.