Wat doet een UI designer nou precies?

We zien UI en UX designer tegenwoordig steeds vaker terugkomen op verschillende online platformen en in vacatures. Het verschil tussen deze twee functies is voor velen echter nog niet duidelijk. Wij hebben het uitgezocht en hebben in dit artikel uitgewerkt wat een UI designer nou precies is en wat het verschil met UX is.

Details

4 min

Fijke van Zijp

Onderwerpen

UX/UI design

Wat is een UI designer?

Een user interface designer is hoofdzakelijk verantwoordelijk om de interface van onder andere websites, webshops en andere (web)applicaties te ontwerpen. De UI designer heeft als doel hierbij deze zo gebruiksvriendelijk mogelijk in te richten zodat er een optimale gebruikerservaring ontstaat. De UI designer vormt als het ware de brug tussen de producten en diensten die je aanbiedt en de potentiele klant die je wilt bereiken. Omdat de interface immers vaak het enige is wat de bezoekers van jouw bedrijf te zien krijgt moet dit wel in een mooi jasje worden gegoten.

 

Wat doet een UI designer dan precies?

De functie van een UX-designer verschilt dus van die van een UI designer, maar wat is dan precies het verschil en wat is UI nou eigenlijk? Hieronder dan ook meer informatie over wat een UI-designer precies doet en de lastige punten achter dit beroep zijn.

 

Ontwerpen van interfaces

Het ontwerpen van interfaces is de hoofdtaak van een UI designer. Door kleuren, lettertypes en grafische elementen te combineren bepaald de UI designer de look and feel van jouw interface. Het design van een webpagina is een voorbeeld van een interface. Een sterk UI design prikkelt bezoekers om acties te ondernemen en houdt de aandacht van de bezoekers vast. Maar het belangrijkste is dat het interface design aansluit bij wat het bedrijf wil bereiken en de bezoeker hiertoe overhaalt.

 

Creëren van de wow-factor

Het UI design vindt plaats op de voorgrond en is zichtbaar voor de gebruiker. Bij het ontwerpen van de interfaces is de UI designer opzoek naar de wow-factor voor de bezoeker. De wow-factor creëren is mogelijk met uitbundige grafische elementen, maar als dit niet bijdraagt aan het stimuleren van de bezoekers gaat het UI design haar doel voorbij. De wow-factor creëren kan de UI designer ook realiseren door de kleine details te perfectioneren. Soms is het aanpassen van letterdiktes of de vorm van een knop al genoeg.

 

A/B testen

Een belangrijk ander onderdeel binnen het werkpakket van een UI designer is het A/B testen van interfaces. Gedurende een A/B test vergelijkt de UI designer 2 varianten van de interface met als doel de gebruikerservaring te optimaliseren en het conversie ratio daarmee te verhogen. De twee varianten (A en B) worden afwisselend getoond aan de bezoekers en de UI designer monitoort de werking en het gebruikersgemak van de website of applicatie. Op basis van de resultaten past de UI designer de interface aan.

 

Wat is het verschil tussen UI en UX?

Op een aantal vlakken overlapt de functie van een UI designer met die van de UX-designer evenals dat beide als einddoel hebben dat de bezoeker een positieve gebruikerservaring heeft op de interface. Toch zijn er weldegelijk verschillen en is het daarom belangrijk om beide mee te nemen in het design traject. Zoals gezegd richt de UI designer zich op het uitwerken van het interface design en is dit zichtbaar voor de gebruiker. Het UX design gaat verder dan enkel het beeldscherm. Het speelt meer op de achtergrond af en bij UX design draait het voornamelijk om functionaliteit en structuur. Naast de UX-designer heeft de functie als interaction designer ook een aantal raakvlakken met die van de UI designer.

 

Hoe word je UI designer?

UI design is momenteel een populair item in de grafische branche. Maar hoe word je eigenlijk UI designer en waar kom je te werken? Als UI designer heb je vaak een afgeronde HBO of WO opleiding in de richting;

  • Communication & Multimedia Design;
  • Design for Interaction;
  • Interactive Media Design;
  • Digitale Communicatie;
  • Informatiekunde (WO).

Als UI designer werk onder andere het interface design uit en ben je nou betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwste websites, webshops en andere (web)applicaties.

Er zijn veel ICT-bedrijven met een UI designer in dienst, denk hierbij aan webshops, mediabureaus of digital agencies zoals wij. Hierin werk je ook samen met andere specialisten zoals front-end developers, copywriters en content managers om samen de ideale gebruikerservaring te realiseren.

 

Hoe wij je kunnen helpen

Wij staan voor jou klaar om te helpen bij het maken van een sterk UI Design. Bel gerust om een vrijblijvend gesprek in te plannen waarmee wij samen met jou door de situatie heen lopen en een passend advies zullen geven.

Nieuwsbrief.

Meld je aan en profiteer van onze kennisdeling.

Geïnteresseerd in wat UI Design
voor jou kan betekenen?

Fijke helpt je graag.