Amazon NL – De veranderingen en kansen voor jouw (online) winkel – Deel 1

Amazon.com is een Amerikaans e-commercebedrijf gevestigd in Seattle. Het is een van de eerste grote bedrijven die producten over het internet verkoopt. Amazon.com werd opgericht door Jeff Bezos in 1994. Amazon is ook begonnen met het ontwikkelen van films en series en dat is te verkrijgen via de streamingdienst Prime Video.

Details

3 min

Thijs van den Berg

Onderwerpen

Onderzoek

Strategie

Amazon in Nederland

Nu is Amazon ook begonnen in Nederland. Ten minsten Amazon.nl is nu uitgebreid. In 2014 was de eerste lancering van Amazon.nl, toen lagen er alleen nog maar e- boeken en Kindles in de virtuele schappen. Sinds 10 maart 2020 is de site op nieuw live gegaan. Met meer dan 100 miljoen producten en scherpe prijzen, wil Amazon de Nederlandse e-commercemarkt veroveren. De komst van Amazon zal veel voordelen met zich meedragen zoals:

  1. Scherpe lage prijzen op bijna alle artikelen;
  2. Enorme verruiming van het aanbod van goederen;
  3. Je kan je eigen onderneming starten via Amazon.nl.

Voordat Amazon in Nederland begon waren we allang bezig met het kopen van producten zonder enige vorm van reclame of ander communicatiemiddel. Maar dit deden we via Amazon.de. In Duitsland was Amazon een van de eerste die een e-commerce bedrijf opende. Een aantal jaar later is de Duitse handelsvolume gemeten naar 33 miljard euro en 10 miljard via het Amerikaanse platform van Amazon.

De lage prijzen van Amazon

Is Amazon nu echt minder duur dan andere e-commercebedrijven in Nederland? Uit onderzoek van Simon-Kucher, een adviesbureau voor commerciële strategie en prijsbeleid, blijkt dat Amazon 10 procent onder de vraagprijs moet zitten om een grote groep consumenten op lange termijn te houden. Amazon beheerd ook nog hun eigen streamingsdienst, Prime video. In andere landen kost een abonnement maandelijks 8 euro per maand, maar in Nederland kost het slechts 2,99 euro per maand.

De concurrentie

Door Amazon.nl en hun lage prijzen is dat een hele verandering in de Nederlandse e-commercewereld. De concurrenten zoals: Bol.com, Wehkamp.nl en Coolblue voelen al de prijsdruk en de moordende strijd van de nieuwkomer. Niet alleen de grote bedrijven maar ook de kleine online-webshops zullen hier veel impact door hebben. Als Amazon internationaal ook nog leveranciers in zet kan het zijn dat het een concurrerende strijd wordt naar de bodem.

Door de komst van Amazon gaan andere e-commercebedrijven zoals bijvoorbeeld Bol.com zich inzetten om hun website aantrekkelijker te maken voor de kopers en verkopers. Daarom voeren ze vanaf 1 maart 2020 de nieuwe verkooptarieven in. Bij Bol.com betaal je als professional 20 eurocent vaste commissie voor items tot 10 euro, voor items tussen de 10 en 20 euro betaal je als verkoper 40 eurocent. Voor items vanaf 20 is de commissie afhankelijk van het product dat je wilt verkopen. En als particulier kan je via Bol.com tweedehands boeken, muziek en films verkopen. Daarvoor betaal je 1 euro per verkocht item en 15 procent van de verkoopprijs.

Bij Amazon kan je je ook als professional of als individuele verkoper aanmelden. Wanneer je je als professional aanmeldt betaal je maandelijks 39,95 euro (excl. Btw). Als individuele verkoper betaal je 0,99 cent per verkocht item. Boven op de vorige regeling komt ook nog een verwijsvergoeding bij. Dit kan oplopen tot 7 procent van de totale prijs van het product (incl. verzendkosten).

Conclusie

De komst van Amazon gaat voor veel verandering zorgen in de e-commercewereld en veel online webshops zijn genoodzaakt om zich aan te passen aan deze verandering. De consument gaat erg veel profijt hebben van de scherpe lage prijzen en goede leveringskwaliteit.

Hoe wij jou kunnen helpen

Wij staan voor jou klaar om te helpen bij het opstarten van een onderneming via Amazon.nl. Bel gerust om een vrijblijvend gesprek in te plannen waarmee wij samen met jou door de situatie heen lopen en een passend advies zullen geven.

 

Nieuwsbrief.

Meld je aan en profiteer van onze kennisdeling.

Wil je weten hoe jij hier op in kan spelen?

Thijs helpt je graag